Uppteckning nummer Lmv-T1145

Titel: Trollkarlen i kyrkan

Meddelare: Hemmansägare Karin Jonsson  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Alderskog

Jag minnes mycket väl till Jakob Jonsson i Gallsätter. Förut hade han bott i en by på Ullångerfjällen. Då han var där, höll han mycket på med trolldom, och han blev hämtad långa vägar för att bota. En gång skjutsade honom en bonde och de körde förbi Ullångers kyrka. Då sade Jakob Jonsson: "Vänta en liten stund här!". Så steg han av och gick upp till kyrkan och klappade på dörren, som genast öppnades, varpå han gick in. En stund därefter. Kom en man gåendes vägen fram. "Vad gör du här?" frågade han skjutsbonden. "Jag väntar på Jakob Jonsson. Han har gått in i kyrkan". Så gick mannen sin väg med det beskedet. Det gick om länge och väl innan Jakob kom, och då hade han bråttom. Han kastade sig upp i släden och det bar iväg med sådan fart, att skjutsbonden inte kunde avgöra, om de följe vägen eller flög fram genom luften. Då se stannade, sade Jakob Jonsson. "Du skall lära dig till nästa gång, du skjutsar mig, att du inte skall tala om för någon, att jag är inne i kyrkan. Det var bara ogjort, att jag skulle få sätta till livet den här gången inne i kyrkan, för att du inte hade vett hålla mun". Men inte skjutsade den bonden Jakob Jonsson mera. - Emellertid dog Jakob Jonsson en salig död. På gamla dagar slutade han med trolldomen och blev en sann kristen.